Het ontwikkelvermogen (O.V.) bestaat uit drie elementen die van invloed zijn op de mate waarin je gebruik maakt van je ontwikkelvermogen en de potentie die je hebt om hier meer gebruik van te maken:
Het beschikken over meer handelingsperspectief geeft meer alternatieven om met mensen en situaties om te gaan. Je bent in staat om vanuit verschillende perspectieven naar de ander te kijken en daarmee af te stemmen op situaties en mensen. Je doet dit vanuit wat voor jou aardevol en belangrijk is. Je bent je bewust van (gedrag) patronen, (geloof) overtuigingen, oordelen, die je ervan weerhouden om meer alternatieven en perspectieven te hebben. Het effect is dat je welbevinden, je autonomie en je effectiviteit toenemen en daarmee je plezier en je prestaties.
Het beschikken over meer draagkracht geeft meer houvast vanuit jezelf, om met mensen, situaties, stress en druk om te gaan. Je bent in staat om beter voor jezelf op te komen, je laat je minder uit het veld slaan en je blijft steviger staan. Je doet dit vanuit wat je waarneemt in je lichaam en je energie. Je bent je bewust van (gedrag) het belang om te beginnen met beter voor jezelf te zorgen, ook al gaat dat mogelijk en koste van anderen. Het effect is dat je balans werk-privé, je weerbaarheid en je (duurzame) inzetbaarheid toenemen en daarmee je vitaliteit en je prestaties.
Het meer vanuit jezelf bewegen geeft meer eigen regie over je werk en leven. Je bent in staat om meer van uit wie je bent te bewegen waardoor je verlangens en behoeften meer tot zijn recht komen. Je geeft meer betekenis aan je werk en leven en hebt doordat je zelf de regie voeren meer invloed. Je beweegt vanuit een positief zelfbeeld en verbinding met anderen. Je bent je bewust van het belang dat het bij jou begint. Jij bent zelf de sleutel om het beste uit jezelf en anderen te halen. Het effect is dat de relatie met jezelf, met anderen en met je omgeving verbetert en daarmee je kwaliteit van werk en leven.
Slow talk: RAKEN & GERAAKT WORDEN
Door Hans Heijnen
Stel je voor: we willen iemand aanspreken, maar vaak voelt het alsof we die persoon terechtwijzen. We zijn terughoudend in het uiten van onze mening, omdat we niet weten hoe die persoon zal reageren. Maar wat als we een andere benadering zouden kiezen? Een benadering waarbij we dieper ingaan op de situatie door middel van verkennende vragen, waardoor we samen kunnen leren? Laten we meer luisteren en minder snel oordelen.
In deze inspirerende slow talk ga je samen met andere deelnemers en Hans Heijnen in gesprek over de betekenis van Slow als het om raken en geraakt worden gaat. De aanspreekcirkel waar via weg van gezien voelen, gehoord voelen, serieus genomen voelen er verbinding en waardering gevoeld wordt, staat als methodiek om te raken en geraakt te worden, centraal.
Hans Heijnen, de oprichter en partner van SLOW, heeft als doel om mensen, teams en organisaties te stimuleren en te ondersteunen bij hun persoonlijke en relatiegericht leiderschap. De missie van SLOW is het bevorderen en ondersteunen van 'zelfontwikkeling van binnenuit', waarbij de focus ligt op innerlijke groei en transformatie en zelfredzaamheid.
Slow talk Raken en geraakt worden
De aanspreekcirkel – Via uitspreken naar aanspreken
Datum: 7 december 2023 telkens van 09.00uur tot 10.00uur
Tarief: gratis
Locatie: via Zoom